FacebookLinkedInGoogle MapsEmail
formats

Når kroppen taler – korslagte arme

 

Du spotter en person med korslagte arme, der samtaler i et lille selskab. Din umiddelbare tanke er, at vedkommende har en lukket kropsholdning. Det har du hørt andre sige, du tænker ikke videre over det. Men hvad betyder de korslagte arme egentlig?

amygda.dk - korslagte armeKonstateringen om, at nogen har en lukket kropsholdning, er efter min mening firkantet og negativladet. De korslagte arme bruges flittigt af mine klienter, når vi arbejder med de konflikter, de har brug for at løse. Kropsholdningen forekommer i forskelligartede steder i samtalen. For eksempel, når vi når et punkt, der kræver en forholden sig til og klienten har brug for at skabe afstand. Ved at lægge armene over kors, skaber de et helle til sig selv, hvorfra de i en tryg distance til emnet kan kigge på det.

 

Hvis vi nu kigger nøgternt på kropsholdningen, krydser armene hinanden lige foran mellemgulvet/mavesækken. Det er det centrale punkt på kroppen, der repræsenterer ‘jeg’et’. Armene blokerer det punkt i den kropsholdning for at beskytte det. Hvem kender ikke følelsen af, at maven snører sig sammen, når man for eksempel bliver beskyldt for noget, man ikke har gjort? Hvem kender ikke fornemmelsen af at få luften slået helt ud af kroppen med en uventet dårlig nyhed?

Der er en grund til at vi kalder det, at få en mavepuster eller slag lige i mellemgulvet. Det er fordi, vi bliver ramt lige i kernen af, hvem vi er og det er derfor, vi beskytter os selv og sætter paraderne op, når vi befinder os i situationer, der er ukendte eller utrygge for os.

amygda.dk - omfavnelse

 

– og apropos, får jeg tit henvendelser fra folk, der lider af problemer med fordøjelsen eller har sygdomme i mave-tarme området. Den type konflikter relaterer til selv samme tema. De klienter er blevet ramt eller invaderet på deres inderste og kæmper med at opretholde sin private sfære. I terapien arbejder vi således med ‘genindtagelse af sit territorium’ i hvilken end sammenhæng det handler om i deres liv. Vi arbejder på både det psykologiske og biologiske plan, så symptomerne slipper på begge områder.

 

Vender vi tilbage til kropsholdningen, kan du måske få øje på, at der ikke er langt fra de korslagte arme til en omfavnelse af sig selv. Og selvom de to holdninger signalerer noget i nabolaget af hinanden og ikke det samme, vil jeg på det varmeste opfordre til at give sig selv et varmt og langvarigt kram i utrygge situationer. Det hjælper med at mærke sig selv og påvirker kroppen, så den falder til ro.

 

Bidrag med et like på min Facebookside, så du er med på føljetonen, når jeg beskriver, hvilke signaler en person, der piller sig i øjet udsender.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.